Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 117 чоловік

2021-2022 н.р.

Дата: 9 квітня о 09:15, Оновлено 9 квітня о 09:16

2021-2022 н.р.

Ліцей №2 Івано-Франківської міської ради залучений до впровадження нового стандарту базової школи (5-9 класи) вже у 2021 н .р.

 

2021-2022 н. р. у закладі був присвячений: 

  • усвідомленню орієнтирів, ключових компетентностей, наскрізних умінь, ціннісних засад формування сучасної освітньої програми ЗЗСО в умовах НУШ в 2 циклі базової середньої освіти;
  • проведенню моніторингу якості освітнього процесу; 
  • формуванню команди педагогів закладу, які будуть учасниками інноваційного освітнього проєкту Всеукраїнського рівня "Нова Українська школа: перехід на наступний рівень" та проходженням різних програм підвищення кваліфікації для прийому учнів НУШ з вересня 2021 н. р.

Навчальний план для 5-х класів НУШ розроблено відповідно до Наказу МОНУ №235 “Про затвердження типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти” від 19.02.21. (протокол № 1 від 31.08.2021 року).

Команда Ліцею №2, яка працювала в 5-х пілотних класах

НУШ у 2021-2022 н. р.

Освітня галузь

№ п/п

Прізвище, ім’я , по батькові вчителя

Предмет

Мовно-літературна

1.

Сворак Л.В.

українська мова

та література

2.

Костюкова С.І.

українська мова

та література

3.

Пенькова Г.Т.

зарубіжна література

4.

Неїла Н.В.

англійська мова

5.

Моцюк Х.Р.

англійська мова

Математична

6.

Горай Л.С.

математика

Природнича

8.

Кутинська С.І.

«Пізнаємо природу»

Соціальна і здоров’я

збережувальна

9.

Горин В.І.

«Здоров’я, безпека та добробут»

10.

Кобра В.Р.

етика

Громадянська та історична

11.

Засідко В.В.

«Досліджуємо історію і суспільство»

Інформатична

12.

Любінець О.Я

інформатика

13.

Щудлюк В.В.

інформатика

Технологічна

14.

Белегай Б.Б.

трудове навчання(хлопці)

15.

Зінчук Г.С.

трудове навчання(дівчата)

Мистецька

16.

Мельник І.В.

мистецтво:музичне мистецтво

17.

Савчук Н.Б.

мистецтво:образотворче мистецтво

Фізична культура

18.

Сверида Г.В.

фізична культура

Психолог

19.

Возняк-Заліська Г. А.

Заступник директора з навчально-виховної роботи

20.

Мельник Т.А.

Директор ліцею

21.

Засідко В.В.

                                                  

Завдання команди на 2021-2022 н.р.

  1. Апробувати навчально-методичне забезпечення для реалізації нового Державного стандарту  у першому циклі базової середньої освіти;
  2. Сприяти впровадженню організаційно-методичного інструментарію для педагогів базової школи на засадах концепції Нової української школи;
  3. Сприяти розробці системи оцінювання освітніх досягнень здобувачів загальної середньої освіти, а також її експериментальній апробації;
  4. Працювати над трансформацією виховної складової освітнього процесу, актуалізованою концепцією НУШ, та її експериментальною перевіркою; 
  1. Прийняти участь у постійному  моніторингу  ефективності впровадження Держстандарту, моніторингових дослідженнях за напрямами проєкту, а також апробації варіантів типового навчального плану відповідно до освітніх потреб учнів;
  2. Зобов’язати всіх учасників команди закладу вносити доцільні зміни до вище перерахованих аспектів.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №898 від 30.09.2020 р. «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти», частини третьої статті 44 Закону України Закону «Про повну загальну середню освіту», Державного стандарту базової середньої освіти, наказу МОНУ № 406 від 02.04.2021 «Про реалізацію інноваційного проєкту всеукраїнського рівня за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти», річного плану роботи закладу команда переходу  протягом 2021-2022 н. р. прийняла участь у проєкті та працювала над наступними питаннями: 

-        особливості формування і реалізації освітньої програми закладу в умовах впровадження НУШ в першому циклі базової середньої освіти;

-        створення якісного освітнього середовища закладу, 

-        ознайомлення та впровадження в роботу нового навчально-методичного забезпечення, моделювання навчального заняття відповідно до обраних модельних програм;

-        формування середовища для комунікації і методичної підтримки діяльності педагогічних працівників – спільна робота координаторів проєкту ОІППО та вчителів закладів освіти.

         У 2021-2022 н.р. 2 класи (5-А та 5-Б класи закладу) навчалися відповідно до одного навчального плану. Враховуючи умови закладу та кадрове забезпечення, додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять в цьому році були використані для посилення таких навчальних предметів як інтегрований курс "Здоров'я, безпека та добробут", "Зарубіжна література", Інтегрований курс "Досліджуємо історію і суспільство".

Для створення позитивного клімату та адаптації, налагодження співпраці, поваги та взаєморозуміння всіх учасників освітнього процесу в умовах нового закладу в 5-х класах НУШ введено факультатив "Соціально-емоційне та етичне навчання",  який вела практичний психолог закладу.

         За рішенням педагогічної ради закладу основним видом оцінювання результатів навчання учнів НУШ у вересні та жовтні 2021 р. було формувальне (оцінювання для навчання). Для забезпечення наступності між підходами до оцінювання результатів навчання здобувачів початкової та базової середньої освіти, у першій чверті (вересень, жовтень 2021 р.) 5-го класу здійснювати формувальне оцінювання за рівневою шкалою, а його результати позначали словами або відповідними літерами: «початковий (П)», «середній» (С), «достатній» (Д), «високий (В)», та супроводжували вербальною характеристикою з орієнтацією на досягнення учня / учениці (а не на помилки або невдачі). Вчителі-предметники проводили тематичні діагностувальні роботи, виставляючи результати оцінювання в журнал за допомогою відповідних літер: «початковий (П)», «середній» (С), «достатній» (Д), «високий (В)».

         З 01.09.21 по 01.11.21р. на сторінках класних журналів НУШ не виставлялися оцінки за ведення зошитів. Вчителі здійснювали обов'язкове надання учням зворотного зв’язку щодо їхніх навчальних досягнень відповідно до визначених цілей. Зворотний зв’язок був зрозумілим і чітким, доброзичливим і своєчасним. Увага акцентувалася лише на позитивній динаміці досягнень учня / учениці. Труднощі в навчанні обговорювалися з учнями індивідуально. Зворотний зв’язок надавався у письмовій (в зошитах), усній або електронній формі, залежно від дидактичної мети й виду навчальної діяльності. 

         Протягом цього періоду відбувалося поступове залучення учнів до вироблення критеріїв оцінювання результатів навчальної діяльності з різних предметів. Після ознайомлення і підготовки здобувачів освіти і їх батьків заклад перейшов від формувального оцінювання  в бальне з 01.11.21 р.

         Вчителі закладу  здійснювали поточне та підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання. При виставленні оцінок орієнтувалися на оцінку, що відповідає вищому показнику. Якщо рівень результатів навчання учня / учениці визначити неможливо через тривалу відсутність учня / учениці, у класному журналі та свідоцтві досягнень (табелі) робився запис «(н/а)» (не атестований(а)). Виставлялися оцінки за ведення зошитів в класних журналах. 

         Річне оцінювання здійснювалося за системою оцінювання, визначеною законодавством, а результати були відображені у свідоцтві досягнень, яке було сформовано закладом за наданим зразком.

         За кошти освітньої субвенції були придбані 2 інтерактивні панелі, принтери, матеріально-технічне забезпечення для курсу "Пізнаємо природу", білі дошки та підручники на суму 271300 грн.00 коп.

         Члени команди переходу (20 учителів закладу) після року роботи у проєкті переконані, що якості загальної середньої освіти в умовах НУШ сприятиме:

- забезпечення наступності між початковою та основною школою, різнобічне використання досягнень початкової школи на етапі переходу;

- осучаснення та оздоровлення освітнього середовища;

- впровадження методик особистісно і компетентнісно зорієнтованого навчання, виховання і розвитку;

- технологічність методик навчання;

- моніторинговий супровід освітнього процесу;

- підготовка педагогічних кадрів;

-приведення у відповідність до сучасних умов окремих нормативно-правових актів з питань освіти.

         У 2021-2022 н. р. в проєкті приймало участь 2 класи: 5-А (32 учні) та 5-Б (31 учень закладу, однак протягом року їхня кількість змінилася - 34 (2 з яких новоприбулі учні з числа впо), класні керівники Сворак Л.В. та Неїла Н.В.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.